Executieve Functies

 

 

Wat zijn executieve functies en waarom is het belangrijk om hieraan te werken?

Executieve functies: Bouwstenen voor levenssucces

Executieve functies, wij onderscheiden er 11, vormen de kern van ons vermogen om te gedijen in alle aspecten van het leven - van onderwijs en werk tot sociale interacties en persoonlijke relaties. Deze eigentijdse competenties zijn altijd van onschatbare waarde geweest, maar in de 21e eeuw zijn ze meer dan ooit essentieel.

Wij denken dat het onderwijzen en ontwikkelen van deze honderden  vaardigheden die bij de functies horen, niet alleen een verantwoordelijkheid is, maar ook een ontzettend belangrijk. Door leerlingen bewust te maken van hun leerproces en hen te betrekken bij het oplossen van uitdagingen, transformeert de docent in een begeleider van 21e-eeuwse vaardigheden.

Waarom de ontwikkeling van executieve vaardigheden ondersteunen?

Het ontwikkelen van executieve vaardigheden gaat verder dan het traditionele curriculum. Deze vaardigheden omvatten o.a. doelgericht doorzettingsvermogen, plannen, organisatie, flexibiliteit en metacognitie - stuk voor stuk bouwstenen voor een succesvol leven. Door deze vaardigheden aan te scherpen, worden leerlingen veerkrachtiger, beter in staat om complexe problemen aan te pakken en effectiever in hun communicatie.

Wij geloven dat het beheersen van executieve vaardigheden een investering is in de toekomst van elke leerling. Door deze vaardigheden te cultiveren, rusten we hen uit met het gereedschap om niet alleen op school goed te presteren maar ook om zelfverzekerd en veerkrachtig de uitdagingen van de moderne wereld aan te gaan.


Wat is het verschil tussen functies en vaardigheden?

En 3 eenvoudige tips om deze te ondersteunen.

Gedragsvaardigheden

1. Emotieregulatie
2. Reactie-inhibitie
3. Volgehouden aandacht
4. Taakinitiatie
5. Doelgericht doorzettingsvermogen
6. Flexibiliteit
(deze zijn op de kaarten in wit gedrukt)

Denkvaardigheden

7. Plannen
8. Timemanagement
9. Werkgeheugen
10. Organiseren
11. Metacognitie
(deze zijn op de kaarten in zwart gedrukt)

Het fundament

Hoe ondersteun je de ontwikkeling van executieve vaardigheden bij kinderen en leerlingen?

We leggen je dat graag uit in de video.