Gesprekskaarten

sinds augustus 2017

Gesprekskaarten Executieve Functies

Alle coaches, begeleiders en remedial teachers willen met kinderen in gesprek. Dat was onze drijfveer voor het ontwikkelen van de Gesprekskaarten Executieve Functies. Door in gesprek te gaan met elkaar kom je er achter welke hulpvraag er speelt en kun je samen inzichtelijk maken wat er al goed gaat en wat er beter kan.

Wat zijn executieve functies en waarom is het belangrijk om hieraan te werken?
Executieve vaardigheden heb je nodig om te kunnen slagen in het leven: op school, in je werk, in relatie tot anderen, in je persoonlijke contacten. Deze zgn. een-en-twintigste eeuwse vaardigheden waren volgens ons altijd al belangrijk. Een leerling laten inzien wat er beter kan en mede-eigenaar maken van probleem en te leren vaardigheden is een '21st Century Skill' van de leerkracht.

Hoe kun je de kaarten gebruiken?

Er zijn heel veel mogelijkheden. Een voorbeeld: de hulpvraag van ouders luidt “Mijn zoon kan niet plannen en daar hebben we thuis altijd strijd over. Het lukt hem niet om zijn huiswerk af te krijgen en hij doet dit dan op het laatste moment, waardoor we daar allemaal stress van hebben.”

De coach pakt de gesprekskaarten met het onderdeel Plannen erbij en bespreekt de stellingen die hier op staan. Door gebruik te maken van doorvraagvragen wordt bekeken of hij echt niet kan plannen of dat er misschien iets anders aan de hand is. Uit het gesprek met het kind blijkt dat hij wél heel goed is in het inpakken van zijn voetbaltas en zijn eigen koffer. In die situatie kan hij dus plannen. Je kunt nu gaan bespreken met het kind hoe hij de overgang gaat maken van het inpakken van je voetbaltas naar het plannen van je huiswerk.

Het kan ook zijn, dat het probleem meer ligt in het missen van overzicht. Dan kun je bijvoorbeeld de timemanagement-kaarten erbij pakken. Je ziet snel wat goed gaat :) 
en wat beter kan :(

Zowel het kind als jij krijgen door de kaarten in verschillende stapeltjes te verdelen, goed inzicht in de uitdagingen die er nog zijn.

Voorbeelden van stellingen op een gesprekskaart Plannen:
• Ik gebruik strategieën om mijn huiswerk te onthouden.
• Ik heb de juiste materialen die ik nodig heb om mijn huiswerk te kunnen maken en leren.
• Een kalender of agenda helpt mij bij het verminderen van stress bij toetsen.

De verschillende sets zijn los van elkaar maar ook samen en door elkaar te gebruiken. Door het uitgekiende design kan je de kaarten allemaal sorteren door de smileys en kleuren op voor- en achterkant.

Gedragsvaardigheden

1. Emotieregulatie

2. Reactie-inhibitie

3. Volgehouden aandacht

4. Taakinitiatie

5. Doelgericht doorzettingsvermogen

6. Flexibiliteit

deze zijn op de kaarten in wit gedrukt

Denkvaardigheden

7. Plannen

8. Tijdmanagement

9. Werkgeheugen

10. Organiseren

11. Metacognitie

deze zijn op de kaarten in zwart gedrukt

Gesprekskaarten Executieve Functies Voortgezet Onderwijs

Mooie, stevige doos met 121 gesprekskaarten met positief geformuleerde stellingen met betrekking tot executieve functies.

Direct bestellen ↪

Gesprekskaarten Executieve Functies Basis Onderwijs

Deze set kun je gebruiken naast de set gesprekskaarten executieve functies. Deze set bevat 66 kaarten. Per executieve functie zijn er 5 stellingen die te gebruiken zijn voor kinderen vanaf 7 jaar. Daarnaast is er van iedere executieve functie een categoriekaart. 

Direct bestellen ↪

Gesprekskaarten Executieve Functies Praktijk Onderwijs & (V)MBO

Deze kaarten zijn bijzonder goed te gebruiken in het Praktijk Onderwijs & (V)MBO. Je kunt deze set in ook combinatie met de andere sets gebruiken. Deze set bevat 69 kaarten. Per executieve functie zijn er 5 stellingen geformuleerd om over in gesprek te gaan met de leerling. Deze set bevat ook stellingen over stages waar de leerlingen mee te maken krijgen. Daarnaast is er van iedere executieve functie een categoriekaart. 

Direct bestellen ↪

Hulpkaarten bij gesprekken

Een geweldig hulpmiddel voor iedereen die coaching en leer-ondersteuning wil optimaliseren.

Mooie, stevige doos met 78 hulpkaarten voor gesprekken met teksten en afbeeldingen waarmee je samen inzichtelijk kan maken wat goed gaat en wat er beter kan.

Direct bestellen ↪

Het Executieve Functies Spel

Even nadenken voordat je iets doet of zegt, je emoties onder controle kunnen hebben, je flexibel opstellen als iets anders gaat dan dat je verwachtte, zorgen dat je werk klaar krijgt, de juiste spullen op bepaalde momenten bij je hebben, doorzetten ook als iets tegenvalt... In al die situaties maak je gebruik van je executieve functies. Het ontwikkelen van deze functies brengt rust en regelmaat in je hoofd.

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen al van jongs af aan, deels bewust, deze functies kunnen oefenen. Daarom hebben wij dit spel ontwikkeld. Spelenderwijs oefenen de leerlingen de 11 executieve functies om zo stapje voor stapje de executieve vaardigheden te verwerven. Denk er aan: de leerlingen oefenen bijna nooit één geïsoleerde executieve vaardigheid. Bij iedere opdracht of vraag staat er echter maar één centraal.

  Een goede ontwikkeling van executieve vaardigheden heeft veel invloed op de schoolprestaties. Het is zelfs een betere voorspeller van schoolsucces dan intelligentie. Een goede reden om met de oefeningen en opdrachten aan de slag te gaan.

Het spel bestaat uit een spelbord, dobbelsteen, pionnen, 55 opdrachtkaarten en vijf pas-kaarten. Per executieve functie zijn er vijf opdrachten. De opdrachten zijn zo geformuleerd dat ze aanzetten tot actie en de verschillende executieve vaardigheden geoefend worden.

Het spelbord en de doos met opdrachtenkaarten worden niet in nog een andere doos verpakt. Daardoor kun je het spel makkelijk meenemen zonder dat het heel veel ruimte inneemt. Om alles toch netjes bij elkaar te houden wordt het spelbord en de doos met kaarten met een stevig elastiek geleverd.

Het spelbord kun je samen met onze Gesprekskaarten Executieve Functies gebruiken. Het spelbord is ook los in de webwinkel te bestellen.

Leerlingen in groep 5, 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en onderbouwleerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen in groepjes met de op de kaarten beschreven opdrachten aan de slag. Voor 1 op 1 begeleiding kan dit spel ook goed ingezet worden.

Direct bestellen ↪