2709

Maak een vliegende start in het nieuwe schooljaar

Executieve functies spelen een cruciale rol in het leren en de algehele ontwikkeling van kinderen. Om hen te helpen een vliegende start te maken, kunnen we gebruikmaken van luchthavenmetaforen om executieve functies beter te begrijpen en te versterken. Laten we samen ontdekken hoe we deze metaforen kunnen gebruiken om een succesvolle en georganiseerde start van het schooljaar te creëren.

Net zoals een veiligheidscontrole ervoor zorgt dat alleen de juiste items aan boord mogen, kunnen we onze leerlingen helpen bij het beheersen van reactie-inhibitie.
Leer ze hoe ze impulsen kunnen beheersen en afleidingen kunnen vermijden, zodat ze zich kunnen concentreren op hun taken en doelen.

Een navigatiesysteem staat voor het werkgeheugen.
Het helpt de piloot bij het opslaan en gebruiken van relevante informatie tijdens de vlucht. Help je leerlingen bij het ontwikkelen van een sterk werkgeheugen, zodat ze informatie kunnen onthouden, complexe taken kunnen uitvoeren en instructies nauwkeurig kunnen volgen.

Flexibiliteit
wordt weergegeven door de stewardess.
Vergelijk het met het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. 
Leg uit dat leerlingen flexibel moeten zijn in hun denken en handelen, en open moeten staan voor nieuwe ideeën en benaderingen.

De snelheidsmeter staat voor emotieregulatie.
Leg uit dat leerlingen net als een vliegtuig hun emoties moeten beheersen en een gezonde snelheid moeten behouden. 
Help hen strategieën te ontdekken, zoals ademhalings- oefeningen of rustmomenten, om kalm te blijven tijdens uitdagende situaties.

Vergelijk taakinitiatie met de startbaan.
Net zoals een vliegtuig een goede start nodig heeft, moeten leerlingen leren om taken actief aan te pakken en de eerste stappen te zetten. 
Moedig hen aan om hun initiatief te tonen en niet bang te zijn om te beginnen.

Vergelijk metacognitie met de verkeerstoren op een luchthaven.
Net zoals de verkeers- toren het overzicht bewaart en de vliegtuigen begeleidt, helpt metacognitie leerlingen om hun eigen denk- processen te sturen en te reguleren.
Moedig leerlingen aan om na te denken over hun leerstrategieën en -technieken. 

De piloot symboliseert volgehouden aandacht.
Vergelijk het met het gefocust blijven op de besturing van het vliegtuig. 
Leerlingen moeten leren om hun aandacht bij de taak te houden, afleidingen te vermijden en zich te concentreren op wat er van hen wordt gevraagd.

Het doelgericht doorzettingsvermogen wordt gesymboliseerd door de straalmotor.
Vergelijk het met de kracht en vastberadenheid om obstakels te overwinnen en doelen te bereiken. 
Moedig leerlingen aan om volhardend te zijn en te blijven werken, zelfs als het moeilijk wordt.

Plannen hebben we in verband gebracht met het reisschema.
Leerlingen kunnen leren om hun taken en activiteiten te plannen, net zoals ze hun reis zouden plannen. 
Help hen bij het opstellen van een planning en het organiseren van hun tijd, zodat ze effectief kunnen werken.

Organisatie wordt weergegeven door de koffers.
Vergelijk het met het ordenen van spullen in de koffers voor een reis. 
Moedig leerlingen aan om hun materialen georganiseerd te houden en gebruik te maken van systemen die hen helpen bij het opruimen en structureren van hun werk.

Timemanagement wordt vertegenwoordigd door het vliegtijdenbord.
Vergelijk het met het plannen en beheren van de tijd. Help leerlingen om prioriteiten te stellen, realistische tijdsinschattingen te maken en effectief gebruik te maken van hun tijd. Maak samen met de leerlingen een vliegende in het nieuwe schooljaar.

Als leerkrachten, docenten en andere professionals hebben we een belangrijke rol in het begeleiden van onze leerlingen bij het ontwikkelen van hun executieve functies. 

De luchthavenmetaforen worden door Leren Leren Nederland gebruikt en beschikbaar gesteld om dit concept op een leuke en begrijpelijke manier uit te leggen! 

Tip
Zoek de metaforen op bij de gratis downloads, print en lamineer deze en plak ze op prentenboeken, spelletjes, ontwikkelinngsmateriaal of gewoon in de klas. De metaforen zijn ook als handige stickers te koop. Wel zo makkelijk: klik hier  

Onderwijsmateriaal