1596

Een VO-week voor leerlingen van groep 8 organiseren


Een VO-week voor leerlingen van groep 8 organiseren

Om leerlingen van groep 8 alvast kennis te laten maken met (een mogelijke) werkwijze op de middelbare school waar zij in het nieuwe schooljaar heen gaan, zou je een VO-week kunnen organiseren.

Waarom een VO-week?
Hoe fijn is het als je als groep-8 leerling alvast een beetje weet hoe het een en ander op een middelbare school gaat? Niet alle kinderen hebben een oudere broer of zus waar zij dit van horen of worden thuis goed voorbereid op de overgang naar het voortgezet onderwijs.

Waar op de meeste basisscholen kinderen vrijwel de hele schooldag in een en hetzelfde lokaal verblijven, is het op scholen voor voortgezet onderwijs meestal gebruikelijk dat leerlingen voor verschillende vakken in verschillende lokalen van verschillende docenten les krijgen.

Noem je op de basisschool de leerkracht ‘juf’ of ‘meester’, op de middelbare school is daar de mevrouw van Frans of de meneer voor Engels.

Start en eindigt de schooldag op de basisschool altijd op dezelfde tijden, op de middelbare school wil dit nog wel eens verschillen. En, wat doe je als er een lesuur uitvalt?

Eet je op de basisschool tussen de middag je lunchpakketje thuis of in de klas, op de middelbare school ga je daarvoor naar buiten, naar de aula of de foyer.

En zo zijn er nog veel meer verschillen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan:

  • van lopend naar fietsend naar school;
  • van boeken en schriften op school naar boeken en schriften zelf in je tas doen en meenemen naar school;
  • van af en toe huiswerk naar iedere dag maak- en leerwerk.

Enig idee hoeveel executieve vaardigheden er bij jouw leerlingen aangesproken (zullen) worden?
Bij de 11 executieve functies, zoals ze door Peg Dawson en Richard Guare beschreven zijn, horen honderden vaardigheden; de zogenaamde executieve vaardigheden.
Om alleen iedere schooldag op het VO zelfstandig door te komen, moet je zorgen dat je de wekker zet (plannen en timemanagement), je bed uit komt, je wast en aankleedt, iets eet, een lunchpakketje maakt en in je tas stopt (de tas waar je je etui en de (werk)boeken die je op school nodig hebt de avond ervoor al in gedaan hebt ;-), je tanden poetst, fiets pakt (of je OV-abonnement in je zak hebt zitten), zorgt dat je de huissleutel bij je hebt en op tijd vertrekt om ervoor te zorgen dat je vóór de bel in het juiste lokaal zit (dit is plannen, timemanagement, organisatie, werkgeheugen, taakinitiatie, volgehouden aandacht). Over de rest van de dag dan nog maar niet te spreken … Kortom: Er wordt een beroep gedaan op heel veel vaardigheden.

Nu is het met die vaardigheden zo dat kinderen die van anderen moeten leren. Zij kunnen niet zelf bedenken wat een nieuwe situatie van hen vraagt. En daarom is het een goed idee om een VO-week te organiseren. Een week waarin de schoolse situatie van een middelbare school op de eigen basisschool nagebootst wordt.

Wat zou je kunnen doen, waar kun je aan denken?

  • Verdeel de week in lesuren van 50 minuten en in pauzes; Een vak kan ook over twee lesuren verdeeld worden; je spreekt dan van een blokuur.
  • Start de dag om 8.15 uur.
    De eerste bel klinkt om 8.10 uur en de tweede om 8.15 uur. Laat de dagen tot 15.10 uur duren.
    08.15 – 09.05  Lesuur 1
    09.05 – 09.55  Lesuur 2
    09.55 – 10.45  Lesuur 3
    10.45 – 11.05  Pauze
    11.05 – 11.55  Lesuur 4
    11.55 – 12.45  Lesuur 5
    12.45 – 13.30  Pauze
    13.30 – 14.20  Lesuur 6
    14.20 – 15.10  Lesuur 7
  • Nodig gastdocenten uit die vaklessen kunnen geven. Denk hierbij aan ouders, opa’s, oma’s, oud-leerlingen en kijk ook in jouw eigen netwerk.
  • Plan studie-uren in.
  • Te laat is een briefje halen bij de conciërge.
  • Iedereen luncht deze week op school.
  • Mocht het mogelijk zijn, laat dan ook de leerlingen van lokaal wisselen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen op de momenten dat andere klassen gym o.i.d. hebben.
  • Geef huiswerk op.
  • Leer de leerlingen hoe zij huiswerk kunnen plannen.


Veel plezier met de voorbereidingen en we horen graag terug hoe jouw leerlingen hun VO-week ervaren hebben!

Mocht je nog aanvullende ideeën hebben, mail deze dan naar info@lerenlerennederland.nl dan kunnen wij deze ideeen bij dit blog toevoegen.

 

 

 

 

Onderwijsmateriaal